Odaberite brand i unesite model Vašeg printera

Zamjenski ili originalni toneri - što je dugoročno isplativije?

 

Vječita dilema kupcima da li kupiti zamjenski toner ili original toner za njihov printer. Zaključci kao “Original boje su preskupe” i “Zamjenske boje štete mom pisaču” su stvar prošlosti. Ovdje očito postoji mnogo više od toga, stoga smo vam odlučiti dati dovoljno informacija da se vidi u čemu je zaista razlika između originiralnih i zamjenskih tonera i što je dugoročno isplativije.

 

Kratke činjenice

- Originalni toneri su proizvedeni od strane iste tvrtke koji je napravio vaš printer, npr. Originalan toner za Canon printer je proizveden od strane Canon-a

- Zamjenski toneri su proizvedeni od druge tvrtke za vaš printer, npr. toner je napravljen za vaš Canon printer, ali ga nije napravila tvrtka Canon

- Zamjenski toneri bi trebali biti jednako funkcionalni i pouzdani kao originalni toneri i čak su pojedine tvrtke koje se bave proizvođenjem tonera dokazano izrađivale kvalitetnije tonere i boje od popularnih tvrtki koje proizvode same tonere što im je donijelo razne nagrade.

 

Zašto postoji velika razlika u cijeni?

Originalni spremnici su profit proizvođača. Nakon detaljnih istraživanja proizvođači su morali nekako smisliti kako zaraditi novac što je dovelo do ideje da se postave više cijene tonera jer kada se jednom kupac obveže kupiti printer imat će obavezu kupovati i tonere (na sličan način su razmišljali i stručnjaci na razvijanju prodaje Playstation 4 - jeftinije prodaju uređaj i kasnije zarađuju na igrama). Kompatibilni, zamjenski proizvodi se mogu naplatiti puno manje jer se pri proizvodnji uložaka koriste reciklirani dijelovi starih patrona boja, stoga budite oprezni kada kupujete zamjenske boje. Ako naiđete na reklamu za kvalitetne zamjenske tonere po smješno niskim cijenama - ne nasjedajte! Zamjenski toneri jesu jeftiniji od originalnih tonera, ali nisu besplatni. Budite oprezni da uvijek kupujete na renomiranim web stranicama koje garantiraju povrat novca i dodatna jamstva.

 

Hoće li korištenje zamjenskih tonera utjecati na moju garanciju na printer?

Vrlo je malo načina i šanse su jako male da spremnik tonera može “pokidati” pisač i većina legitimnih dobavljača jamči jednake performanse vašeg printera dok koristite njihove zamjenske boje. Stoga, slobodno se oslonite na korištenje zamjenskih tonera. Proizvođač je zakonski dužan dati jamstvo barem 1 godinu na elektronske uređaje i oni ne smiju imati anti-konkurentne uvjete, dakle, svi proizvođači zakonski imaju jednake uvjete garancije. U ovom slučaju, čak i ako žele reći da je kvar uzrokovala zamjenska boja, ovlašteni servis proizvođača vašeg printera mora dokazati da je upravo zamjenski toner taj koji je prouzrokovao kvar na vašem printeru. Oni ne mogu samo navesti razlog za kvar - korištenje zamjenskih tonera već moraju angažirati inžinjera (ako nemaju vlastitog) da utvrdi točan kvar i što ga je točno uzrokovalo. Ako je greška u printeru onda će vaš servis riješiti problem, ako je problem u patroni onda će jamstvo vašeg dobavljača pokriti troškove servisa.

 

Ima li razlike u kvaliteti ispisa?

Kratak odgovor je taj da ne bi trebalo biti razlike. U formulaciji tonera često ćete vidjeti koliko su nevjerojatno blizu izgledom i kvalitetom originalnom toneru, i često ćete vidjeti jednako dobru reprodukciju boja, točnost ispisa i jednostavnost korištenja i sve to po povoljnijim cijenama.

 

Da li su zamjenski toneri za mene?

Ovisno o tome koliko koristite printer i koliko često morate kupovati nove tonere. Ako često printate dokumente onda će vam korištenje zamjenskih tonera uštedjeti gomilu novaca i dugoročno je isplativija opcija. No, ako veoma rijetko printate i jedina briga vam je sušenje boje u vašem printeru, onda savjetujemo kupnju originalnih tonera koji imaju u sebi kemikalije koje sprječavaju upravo ovakve situacije.

 

Zaključak

Zamjenski toneri su svakako opcija koja se isplati tako da ne dopustite da vas strah od nepoznatog udalji od velike uštede. Ako ste još uvijek paranoični da će vam korištenje zamjenskih boja “pokidati” printer onda pokušajte s kupnjom zamjenske boje i originalne tako da i ako vam zamjenski toner ne ispuni vaša očekivanja, uvijek možete vratiti vaš originalan toner.

 

Natrag na novosti