Odaberite brand i unesite model Vašeg printera

Kako voditi eco-friendly ured

 

Bez obzira koliko je uspješna vaša tvrtka, uvijek postoje dodatni načini kako biti još uspješniji, profitabilniji i efikasniji. Jedan od tih načina je da mislite na zaštitu prirode i da budete „eco-friendly“, a uz to možete uštedjeti na tekućim troškovima poslovanja. Sve više proizvođača nude ekološke inačice svojih proizvoda i usluga, uz napomenu da je sve je veće korištenje upravo takvih ekološki prihvatljivih rješenja. Zbog toga nema razloga da se ne potrudite i napravite napravite svoj eko-frendly ured! Evo nekoliko prijedloga i savjeta s kojima možete započeti.

 

Uredski pribor i rasvjeta

 

Na tržištu postoje razne eko-alternative za gotovo sav potreban uredski potrošni materijal. Uvriježeno je mišljenje da su takvi proizvodi skuplji, no to je sasvim pogrešno, jer su kvalitetom i cijenom jednaki, a u nekim slučajevima se, dugoročno gledano i isplate.

 

 

Odmah u startu, zamijenite sve žarulje u uredu novim niskoenergetskim fluorescentnim CFL žaruljama s kojima ćete uštedjeti na svom računu za struju. Osim toga, ugradite senzore za svjetlo i termostate za regulaciju grijanja. Smanjit ćete potrošnju energije, a samim time i emisiju štetnih plinova u atmosferu.

Zatim, u ime što veće ekološke osviještenosti, promijenite vrstu papirnatih proizvoda koje koristite. Za kopiranje, printanje, spise, kalendare, podsjetnice i dr., koristite reciklirani papir. Potaknite zaposlenike da što više koriste elektroničku poštu za komunikaciju, kako biste smanjili upotrebu papira. Ili jednostavno ograničite upotrebu papira po zaposleniku ili opisu posla kako biste smanjili količinu otpada i sveli svoje troškove na minimum.

 

Maksimalno iskorištavajte sav dostupan materijal

Uvijek printajte ili radite obostrane kopije dokumenata, osim što će debljina spisa biti duplo manja, štedjet ćete papir, a samim time i novac. Iskorištavajte svoje bilježnice/rokovnike do zadnje stranice, a sav već korišteni papir, ako je moguće, rabite za pisanje bilješki. Također, mape, košuljice za papir, registratore, omotnice i slične stvari koristite više puta. Ukoliko u kuhinji imate jednokratne (papirnate ili plastične) čaše, tanjure i pribor za jelo, odmah iz zamjenite sa onima koji se mogu višekratno koristiti.

 

 Namještaj od prirodnih i recikliranih materijala

Opremite ured namještajem od prirodnih i recikliranih materijala, ili već korištenim koji je u dobrom stanju. Ako trebate novi namještaj ili redekoriranje ureda, umjesto tradicionalnog, razmislite o upotrebi eko-friendly materijala i dizajna. Namještaj koji nije od sintetičkih materijala (otrovne boje za drvo, laminati, kemijski tretirane tkanine i dr.) poboljšava kvalitetu zraka kojeg udišete u uredu. Uredske potrepštine, namještaj, računala, telefone i slično nemojte bacati u smeće, već ono što ne možete prodati donirajte u karitas ili lokalnu školu.

 A ostatak pravovaljano reciklirajte.

 

 GPS sustav u službenim vozilima

Nedavne studije pokazuju da je smanjenje potrošnje goriva najveći benefit koji je GPS praćenje vozila donijelo tvrtkama. Osim mjerenja udaljenosti (i mogućnost odabira najkraće rute), sustav nudi i prikaz vemena zaustavljanja kao i brzinu vozila u pojedinom trenutku. Na ovaj način možete identificirati navike svojih zaposlenika/vozača kako bi se reducirali troškovi održavanja vozila i kupovine goriva.

Također, ohrabrite zaposlenike da na posao dolaze biciklom ili pješke. Ovo je ustaljena praksa u zemljama zapadne Europe. Ovim potezom bi dali svoj značajan doprinos u smanjenju gužvi na cestama kao i redukciji ispušnih plinova. A promoviranje zdravog načina života bi vašoj firmi mogao generirati pozitivan PR.

Na kraju, nakon što uvedete ekološke promjene u svom poslovanju, bilo bi dobro da za to nagradite svoje zaposlenike. Npr. ušteđenim novcem možete unaprijediti kvalitetu unutrašnjosti ureda ili zaposlenike počastite večerom, poklon bonovima i sličnim. Tako ćete ih još više motivirati za ekološki osvješteno djelovanje. 

 

Natrag na novosti